saferinternet.gr
Κιβωτός του κόσμου
 
Το κόστος των τεχνολογιών στην εκπαίδευση PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 30 Ιανουάριος 2009 18:48

Η εποχή της πληροφορίας και των επικοινωνιών προκαλεί αλλαγές στην εκπαίδευση, καθώς μεταβάλλεται ο τρόπος πρόσβασης και οργάνωσης στις πληροφορίες και τις γνώσεις και εμφανίζονται νέοι τρόποι επικοινωνίας και συνεργασίας. Ταυτόχρονα, η εξοικείωση με τις τεχνολογίες αποτελεί, πλέον, αίτημα της ίδιας της κοινωνίας, καθώς οι γονείς αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμα χρήσιμες είναι για τα παιδιά τους οι δεξιότητες στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Έτσι, ο εκσυγχρονισμός της υποδομής των εκπαιδευτικών μονάδων με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας είναι επιβεβλημένος και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα ακόμα και στις πιο απομονωμένες αίθουσες.

Οι διευθυντές σχολίων, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και, γενικά, όσοι διοικούν κάποια εκπαιδευτική μονάδα νιώθουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτηρίου τους, αλλά τους απασχολεί το κόστος που θα έχει μία τέτοια διαδικασία και ποιες αγορές και επενδύσεις θα αποδώσουν τα αναμενόμενα. Αρκετοί βλέπουν τα δημόσια σχολεία που εξοπλίζονται από το κράτος με ψηφιακό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό που, ωστόσο, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά, είτε λόγω ανεπαρκούς κατάρτισης των εκπαιδευτικών, είτε εξ’ αιτίας ατελούς εγκατάστασης των υλικών μέσων και ανεπαρκούς υποστήριξής τους.

Τα εκπαιδευτήρια των προηγμένων χωρών με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (π.χ. Σκανδιναβικές χώρες, Βρετανία, Καναδάς) επενδύουν πολύ, τα τελευταία χρόνια, σε σύγχρονη τεχνολογία και εξοπλίζονται τόσο με σύγχρονα υλικά μέσα, όσο και με λογισμικό και εκπαιδευτικό υλικό. Επιπλέον, όμως, προμηθεύονται και εκπαιδευτική υποστήριξη, δηλαδή τεχνική υποστήριξη και κατάρτιση για τους εκπαιδευτικούς. Με την εκπαιδευτική υποστήριξη εξασφαλίζεται ότι τα νέα μέσα θα αξιοποιηθούν σωστά και θα αποφέρουν ένα όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι, η εκπαιδευτική διαδικασία θα βελτιωθεί ουσιαστικά και η επένδυση θα πιάσει τόπο.

Στην Ελλάδα η εκπαιδευτική υποστήριξη είναι αναγκαία, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει υψηλότατο δείκτη ψηφιακού αναλφαβητισμού. Παρ’ όλ’ αυτά, η έννοια είναι σχετικά άγνωστη και οι ανάγκες εκπαιδευτικής υποστήριξης καλύπτονται, συνήθως, είτε μερικώς από εθελοντές ή καθόλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπαιδευτικής υποστήριξης αποτελεί η εγκατάσταση ενός σχολικού εργαστηρίου με υπολογιστές. Η αγορά ενός τέτοιου συστήματος κοστίζει, κανονικά, αρκετές εκατοντάδες ευρώ, ακόμα κι αν διαθέτουμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ωστόσο, είναι δυνατό να οργανώσουμε ένα σχολικό εργαστήριο εξ’ ίσου αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας ανοιχτό λογισμικό, το οποίο είναι δωρεάν. Η οργάνωση ενός εργαστηρίου είναι σύνθετη εργασία που απαιτεί τεχνικές γνώσεις και υποστήριξη. Το κόστος, λοιπόν, αφορά αποκλειστικά την υποστήριξη, τόσο σε τεχνικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Ο εκπαιδευτικός συνεργάζεται με τον πάροχο υποστήριξης ώστε το σύστημα να προσαρμοστεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες, αντί να συμβεί το αντίθετο.

Συνοψίζοντας, ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης κοστίζει. Οι διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων καλούνται να επενδύσουν σε τεχνικό εξοπλισμό, σε εκπαιδευτικό και διαχειριστικό λογισμικό και σε εκπαιδευτικό υλικό. Όλα αυτά, όμως, απαιτούν σωστή και υπεύθυνη εκπαιδευτική υποστήριξη προκειμένου να αποκομιστεί ουσιαστικό όφελος. Το συνολικό κόστος θα είναι, ούτως άλλως, αυτό που μπορεί να αντέξει η κάθε σχολική μονάδα. Σημασία δεν έχει, όμως, μόνο πόσα χρήματα μπορούν να δαπανηθούν, αλλά, κυρίως, το πώς θα αξιοποιηθούν για την ουσιαστική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της εμπειρίας που βιώνουν οι εκπαιδευόμενοι.

Ευφυής Εκπαίδευση

 
Joomla Templates by Joomlashack